送俾妹妹 Livi 第一份禮物

前幾日元宵佳節,我地無特別慶祝,但係就下決定送一份禮俾即將出世嘅細細妹 Livi,呢份禮就係儲存臍帶血!由於我同老公家族都無咩遺傳疾病史,所以生 Lucio 同 Leila 時都無諗過保障嘅問題。但呢幾年眼見身邊朋友生嘅小朋友都有機會一出生就患上比較罕見疾病,突然醒覺自己真不能掉以輕心。

當然我有為小朋友買保險,所以臍帶血就能作雙重保障。如果小朋友有咩事,除左保險能幫助嘅金錢,臍帶血就提供一個希望一個解決辦法。臍帶血經已證實能醫治過百種疾病,而未確認的疾病亦不斷被進行研究,對我來講非儲存不可嘅原因就係 Livi 臍帶血日後兄弟姊妹或父母有需要時都能幫上忙,所以喺能力許可下,各父母都應好好考慮儲存臍帶血甚至臍帶。

市面上臍帶血庫唔算好多,同老公商量及了解後我地都偏向選擇最多人選用佔市場 70% 嘅 HealthBaby, 始終大公司並擁有最先進的幹細胞儲存系統。HealthBaby 網頁上都有分享好多成功案例,亦會定期舉辦講座,大家有需要可以去了解一下。前幾日買左之後個心安定左,呢份安心對我呢個大肚婆實屬無價!


 

您可能也會對以下文章感興趣...


為何儲存臍帶血

為何儲存臍帶血?

臍帶血具珍貴醫療價值,目前已被證實可用於治療高達 113 種疾病5,6,全球更有超過 宗成功利用臍帶血救活病人的移植案例5

為何儲存臍帶

為何儲存臍帶?

臍帶除可減低近親及異體臍帶血移植出現排斥的機會外,在特定的環境下可分化為多種組織細胞,適用於治療後天的慢性疾病、器官老化等領域上…

儲存臍帶血$99每月

無需即時付款計劃

即日起登記臍帶血儲存特選計劃無需即時付款,日後亦可選擇長達 12 個月免息分期供款。

生寶實驗室之旅

生寶實驗室之旅

由人工智能 Lisi 帶領各位準父母參觀生寶實驗室,安坐家中亦可以了解到生寶的高端設備如何守護寶寶珍貴的幹細胞資源。

安康檢™

初生嬰兒代謝病篩查

安康檢™由日本研發,專門為初生嬰兒而設的代謝病篩查服務,可檢測超過 100 種代謝病。及早發現代謝病可防止長遠影響寶寶的健康及發展。